16 d’agost 2012

Lectures. Capítol 5. El matí de Catalunya ràdio d'estiu

Leonardo Sciacia és el darrer autor del que vaig parlar. Un escriptor nascut a Sicília, l'illa que descriu Lawrence Durrell a CARRUSSEL SICILIANO, de Noguer, descatalogat però disponible a les biblioteques públiques.

Però dels Durrell que van escriure el meu preferit és en Gerald, que va convertir la seva família i l'illa de Corfú de la seva infantesa en el centre de la seva divertida obra literària. Així que avui parlaré sobre FAMÍLIES.


La meva família i altres animals
Gerald Durrell
Empúries


Una altra família britànica i amb una autora que domina la ironia a la perfecció és la família Bennet. Els protagonistes de la sempre recomanable Orgull i prejudici. Potser algú ha vist la pel·lícula i creu que ja n'hi prou amb la versió cinematogràfica, o potser amb la sèrie de la BBC. No. Austen és un antídot contra l'estupidesa i inoculada per la vida de la lletra escrita funciona molt, però que molt millor.

Orgull i prejudici
Jane Austen
Proa

En un to més intimista es mou Tove Jansson i el seu llibre de relats breus sobre una néta i una àvia i els estius que passen plegades a una petita illa de Finlàndia. Jansson basteix un món bonic, tendre i sense concessions a la cursileria i la condescendència.



El llibre de l'estiu
Tove Jansson
Angle editorial

(Aquest llibre costa, però es troba. Jo, per exemple, el vaig comprar online)



La darrera autora i una altra gran experta en famílies i relacions familiars és la gran Anne Tyler. L'autora nordamericana broda l'anormalitat normal de les famílies. Al llibre que proposo ens parla de com dues famílies adopten unes bebès coreanes i com s'adapten a la nova situació, especialment una d'elles, d'origen iraní.

Propios y extraños
Anne Tyler
Anagrama

L'autora de literatura infantil que avui ha llegit un fragment d'un llibre seu és Eulàlia Canal, coneguda sobretot per l'obra, Un petó de mandarina (Premi Barcanova). Però avui el fragment correspon al llibre Un somni dins el mitjó.


Un somni dins el mitjó
Eulàlia Canal
il·lustracions de Valentí Gubianes
Animallibres